top of page
תמונת הסופר/תדיתה גולן הדרי מיילדת ומטפלת רגשית

מתי אנחנו מתחילים להיות הורים? כשהתינוק נולד או כבר בהריון? ואיך הכנה רגשית להורות משפיעה על התפתחות תינוקות?

נהוג לומר שכל ההתחלות קשות, אבל היום אנחנו מבינים שאפשר גם אחרת.

כשזה מגיע לחוויית לידה והורות ראשונית, חשוב במיוחד שההתחלה תהיה נעימה, נינוחה והדרגתית לכל המעורבים בעניין.

ההתחלה הזו, של ההורות, מתרחשת למעשה עוד ברחם. מערכת היחסים שלכם עם התינוק נבנית כבר שם, בהריון.

תשעה חודשים שאתם מחכים בכיליון עיניים להמשיך ולבנות את הקשר (הפעם פרונטלי😊)

ואין ספק שתרצו עבורו ועבורכם נחיתה רכה.



מתי אנחנו מתחילים להיות הורים?

ישנם אין-ספור מחקרים שנעשו ועוסקים בנושא, המסקנה היא מאד ברורה –

להורות הראשונית יש השפעה קריטית על התפתחות התינוק ועל איכות החיים שלו בעתיד.

כשאמא או אבא נמצאים ברמות סטרס גבוהות, בחסך רגשי, או חוסר יכולת לתת טיפול מיטבי בשנים הראשונות, ההשלכות לכך עלולות להיות ארוכות טווח.

טיב הקשר בין ההורים, המשאבים הרגשיים, תחושת השותפות, הבטחון, משפיעים על התפתחותו הרגשית והקוגניטיבית של התינוק. וכמובן גם על המצב הרגשי של ההורים ואיכות הקשר הזוגי.


השאלה היא ממתי זה מתחיל להיות משמעותי עבור התינוק? כשהוא נולד? או בהריון? כשהוא או היא עוד ברחם?


משותפות זוגית לשותפות הורית? מה זה אומר?

למערכת היחסים בין ההורים קוראים שותפות הורית והיא מתייחסת למידת שיתוף הפעולה, ההסכמה והתמיכה הקיימת בין זוג מבוגרים החולקים את האחריות לילד שהם מגדלים.


לפעמים בשלב הזוגיות, נראה שהשותפות ביניכם מסתכמת בלנהל את הכלב, החתול או המקום של הקוטג' במקרר - אבל, זה לא מסתכם רק בזה. שותפות זוגית מכילה איכויות נוספות של תקשורת, ערכים השקפת עולם ועוד והיא למעשה הבסיס ליחסים בהמשך. ניתן להשפיע על מערכת היחסים ולחזק את השותפות ההורית כבר בהריון. זה לא יחסוך את כל הקשיים והבלבול, אבל בהחלט יעזור לעשות סדר ותיאום ציפיות. איך כל אחת ואחד מבני הזוג רואה את עצמו בתפקיד ההורה ואת הערכים עליהן מבוסס הקשר.


מחקרים מראים, שקיים קשר בין מה שקורה במערכת היחסים בין בני הזוג לפני הולדת הילד לבין מה שמתרחש בה אחרי הלידה. איכות הקשר בין ההורים משפיעה על הרווחה וההסתגלות של התינוק. מערכת יחסים שמבוססת על כבוד הדדי, הקשבה והעצמה תביא להתפתחות שותפות הורית שמבוססת על ערכים אלה ותתרום להתפתחות הרגשית והקוגניטיבית של הילד.


הקשר הוא הגשר למעבר להורות

במחקר שבדק את הקשר בין התנהלות של הורים עוד בהריון, במצבי סטרס סביב התינוק, נמצא כי העניין המשמעותי הוא כיצד ההורים מתנהגים סביב מצבי סטרס כאלה לא רק כלפי התינוק, אלא גם ביניהם. תינוקות מין הסתם, אינם שקטים ורגועים לאורך היממה. יש להם צרכים בלתי פוסקים, הם בוכים וזקוקים לטיפול סביב השעון, כך שהרבה פעמים, ההורים חשופים לסטרס ברמה כזו או אחרת.


במחקרה של ד"ר דנה שי (2018), נבדקו 105 זוגות ב-4 נקודות זמן. בשליש השלישי להריון, 3 חודשים לאחר הלידה, 6 ו-18 חודשים לאחר הלידה נעשתה סימולציה עם בובה שמדמה התנהגות של תינוק, כולל בכי. מטרת המחקר היתה לבדוק כיצד התנהלות ההורים מול הבובה שמדמה מצבי סטרס של תינוק, מנבאת את ההתפתחות הקוגניטיבית של תינוק בגיל 18 חודשים.


ממצאי המחקר מלמדים, שכאשר הורה אחד מגיב בהתנהגות שלילית וההורה השני מחזיר באותה מטבע, מתרחשת תגובת שרשרת שמגבירה את השפעת ההתנהגות השלילית של ההורים על הילד. להתנהגות שלילית מסוג זה (הסלמת התגובות) יש השפעה מכרעת על ההתפתחות הקוגניטיבית של הילד, כפי שנמדדה במחקר בגיל 18 חודש.


לצורת התנהגות זו יש יותר השפעה, מאשר לדרכים החיוביות בהם תמכו ההורים האחד בשני, ולכן חשוב מאוד לזהות ולהגדיר את המרכיבים השליליים, והרעילים של היחסים בין ההורים. נראה, שלמרות שהילד נחשף לדפוסים חיוביים, מטפחים ומתואמים, למרכיבים השליליים יש השפעה עקבית ומתמשכת על היכולת שלו ללמוד על העולם ולהתפתח מבחינה קוגניטיבית.


הכנה רגשית להורות עוד בהריון - מה המשמעות שלה?

ממצאים אלו מובילים להבנה שהתערבות מוקדמת עוד לפני הלידה, יכולה לעזור לזוגות הצעירים לחזק את השותפות ביניהם ע"י פיתוח מיומנויות של תמיכה הדדית, ניהול קונפליקטים ופתרון בעיות.


הכנה רגשית להורות עוד בהריון, מאפשרת להורים שבדרך ללמוד על עצמם, על בני או בנות הזוג, ולתאם ציפיות. כל אחד מבני הזוג מביא איתו לקשר את חוויות העבר, המחשבות והרגשות כלפי תפיסת ה"משפחה". כל אלו משפיעים על הציפיות מהשותפות ההורית המתפתחת. מעבר לכך, הכנה מוקדמת, מאפשרת להציב מול ההורים, את הסיטואציות המאתגרות והנורמליות שיחוו עם התינוק. התנסות כזו, מאפשרת להתבונן בתגובות שמצבים אלו מעוררים בכל אחד מבני הזוג, להבין את העולם הפנימי האחד של השני ולקבל כלים לדרך. כך אפשר להגיע למפגש עם התינוק נינוחים יותר, והרבה פחות מבוהלים או מבולבלים.


הורים עם גמישות מחשבתית וזוגיות חזקה, הופכים את הכניסה למשפחה של התינוקת או התינוק לנעימה, מחבקת ומעצימה ובטווח הרחוק גם משפיעים על ההתפתחות הרגשית והקוגניטיבית שלו.


רוצים להתחיל לעבוד על ההכנה להורות?

אני זמינה בשבילכם גם כאן 052-4266969



 


רוצה להעמיק? מזמינה אותך לקרוא את המחקר המלא:


Shai, D., Infant Behavi or and Development (2018), https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2018.04.003




Commenti


יש לך שאלות והתלבטויות על הלידה המתקרבת?

נעים מאד, שמי דיתה גולן הדרי ואני אחות ומיילדת מוסמכת, יועצת הנקה ופסיכותרפיסטית CBT.

מזה 30 שנה אני עוסקת באהבה גדולה בליווי נשים בהריון, במהלך ולאחר הלידה.

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page