top of page
תמונת הסופר/תדיתה גולן הדרי מיילדת ומטפלת רגשית

התמודדות עם כאב בלידה- אמצעים טבעיים ותרופתיים

כאב בלידה – איך מתמודדים עם זה?


כל לידה (כמעט) מתחילה עם הכאב. רוב הלידות מתחילות בבית..... וגם אם את מתחילה לידה עם זירוז אז בהתחלת הדרך לפחות, את מוצאת את עצמך עם צירים וצורך להתמודד ולעבוד איתם.


כמה מילים על הכאב בלידה – זהו כאב מיוחד, עם תוצאה חיובית ומטרה. לכאב בלידה יש תפקיד, הוא מלמד אותך מתי הלידה מתחילה, אופי הכאב המשתנה מלמד אותך על התקדמות הלידה. הכאב בלידה מלמד אותך גם על עצמך – מה עוזר לך, מה את רוצה, איך את יכולה לעבוד עם הגוף.


הכאב הזה אינו קשור לסבל ואם את חווה סבל אז את יכולה לבחור אחרת. כמו שתביני מהמאמר, זהו היתרון הגדול של התקופה בה אנחנו נמצאים. אולי ההבנה המוקדמת לגבי הכאב ותפקידו תעזור לך להתיידד איתו ולא לפחד ממנו...


הכנה רגשית וגופנית ללידה עוסקת גם בזה - איך לעבוד ולהתמודד עם הכאב, איך הוא משפיע על המצב הרגשי שלנו ומה יכול לעזור. צירי הלידה הם כמו גלים – באים מגיעים לשיא ואז יורדים. יש הפוגה שאותה כדאי לנצל למנוחה והרפיה ולהתכונן לציר הבא. העבודה היא סזיפית, מונוטונית ועולה באינטנסיביות. תמיכה קרובה משמעותית מאוד – חשוב שהמלווים שתבחרי שיהיו איתך איתך בלידה יעברו יחד איתך הכנה ללידה, ידעו מה חשוב לך ואיך לעזור לך. זה עושה הבדל.


נכון, יש לידות קלות ומהירות... אבל זה לא כך בדרך כלל ולכן חשוב להבין את משמעות הזמן בלידה והחזרתיות ולהיות מוכנים לכך מבחינה מנטלית. במהלך לידה כל ציר יכול להמשך 45-90 שניות וההפוגה בין הצירים 3-5 דקות אבל כמובן שזו רק אפשרות אחת מיני רבות. מיקום הכאב משתנה מאשה לאשה וגם בהתאם לשלבי הלידה: בהתחלה יותר בבטן כמו כאבי מחזור, אחר כך יותר עוצמתי, לאחר מכן בגב ובהמשך לכיוון האגן ופי הטבעת. גם אופי הכאב יכול להשתנות מתחושת מתיחה והתכווצות לתחושת לחץ כך שבכל שלב אמצעי או תנוחה אחרת יכולים לעזור.


יחד עם ההתכוונות לעבודה עם הכאב והידיעה שיהיה כאב ואת תוכלי להתמודד איתו – קיימת תמיד האפשרות לשינוי ובחירה חדשה שמתאימה לכאן ועכשיו: בחירה מציר לציר. גם אם החלטת להעזר במשככי כאבים לא נשברת ולא נכשלת! עשית הערכת מצב מחודשת ובחרת את מה שנכון לך עכשיו. עד שלא הגעת לרגע הזה לא באמת ידעת איך זה מרגיש ומה יהיה. ולכן מזכירה לך לתת מקום לחמלה עצמית וקבלה.


אפשר לחלק את השיטות להקלת הכאב לשתי קטגוריות:

אמצעים טבעיים ואמצעים תרופתיים.


אמצעים טבעיים להקלה על כאב בלידה

נתחיל עם האמצעים הטבעיים כי בעצם בכל התחלת לידה אלו האמצעים שתוכלי להשתמש בהם. בין אם הלידה תתחיל בבית או אפילו עם זרוז בבית החולים.


למה הכוונה באמצעים טבעיים?

נשימה: בזמן ציר הנשימה מהירה יחסית ושטחית עם הוצאת צליל ששששש בנשיפה. בין הצירים לנצל את הזמן לנשימה עמוקה: לשאוף אויר ולמלא את הבטן ולהזרים חמצן לכל הרקמות עד קצות הגוף ובנשיפה הוצאה איטית של האויר.

תנועה: הליכה מתונה, סיבובי אגן בעמידה עליית מדרגות או ריקוד (לא לשכוח מוסיקה...).


שימוש בכדור פיזיו: תנועות סיבוביות בישיבה על הכדור או בהשענות עליו.


שימוש במים מקלחת או אמבטיה: ישיבה באמבטיה או הזרמת מים על הגב או על הבטן מרפה את השרירים ומקלה מאוד את הכאב. שימי לב שהמים יהיו פושרים ולא חמים מידי.


מגע: עיסוי בגב התחתון עם החזקת הבטן התחתונה יכול להיות נעים לחלק מהנשים. עיסוי של אזור השכמות בין הצירים להרפיה ושחרור.


חימום: באמצעות כרית חימום או בקבוק חם, בגב התחתון או בטן תחתונה או שכמות (לשים לב לטמפרטורה).

שימוש בטנס - TENS (Transcutaneous electrical Nereve Stimulation ( מכשיר אלקטרוני קטן ששולח פולסים חשמליים זעירים לקצות העצבים באמצעות אלקטרודות שמחוברות על מדבקות לגב התחתון. הזרמים החשמליים ממסכים את תחושת הכאב וכן מגרים את הגוף להפריש אנדורפינים. האמצעי יעיל מאד בתחילת הלידה וההמלצה היא לקנות/לשכור אותו מראש ולהתחיל להשתמש בו כשמתחילים הצירים ועוד לא כל כך כאב. יש נשים שזה מביא אותן עד לחדר לידה לפתיחה לש 4 סמ' ויכולות לקבל אפידורל וכאלה שאף יותר וזה עוזר להן לממש את הרצון ללידה טבעית.


בתחילת הדרך יש הרבה התרגשות שמביאה אותנו לרצות לעשות משהו פעיל, להיות ב- doing. אני מזמינה אותך לשים לב בכל רגע ורגע מה נכון לך, מה את צריכה בשביל להרגיש נוח.

לפעמים זה פשוט להיות..... לשכב, לנשום ולהרפות כמו להנשא על הגלים של הצירים.

נשימות הרפיה, דמיון מודרך ומדיטציה הן דרכים שיכולות לעזור וללוות את כל התהליך. כדי שהן יהיו יעילות מומלץ ללמוד אותן ולהתאמן עליהן יום יום במהלך ההריון ועד ללידה ואז תוכלי לשלוף אותן ולהשתמש בהן ברגע האמת.


אמצעים תרופתיים לטיפול בכאב

קיימות 3 שיטות לכל אחת מנגנון פעולה שונה, יתרונות, חסרונות ותופעות לוואי שחשוב להכיר כדי לקבל החלטה במה להעזר.


אפידורל

לרבות מהנשים זו מילת קסם מרגיעה.... "רוצה אפידורל ואם אפשר אז מהבית..." ולאחרות: "אל תדברו איתי, אל תציעו, אל תעלו את האפשרות בכלל".


מה זה אפידורל?

זוהי זריקה של חומרים משככי כאב שחוסמים את מעבר אותות הכאב למוח עוד בעמוד השדרה. הזריקה נעשית בגב התחתון במרווח בין החוליות והחומרים מאלחשים את חלק הגוף התחתון ומקלים באופן משמעותי מאוד את הכאב בלידה. אפידורל זה לא שם החומר אלא שם האזור אליו מוזרקים החומרים: הקרום העוטף את עמוד השדרה ונקרא דורה.

הזריקה מבוצעת על ידי רופא.ה מרדימ.ה. מכיון שלאפידורל יכולה להיות השפעה על קצב התקדמות הלידה - מומלץ לעשות אותה בשלב הפעיל של הלידה.


איך עושים את זה ומה תרגישי?

ליולדת המעוניינת באפידורל מרכיבים עירוי נוזלים, היא מחוברת למוניטור לאורך כל הלידה ואינה יכולה לרדת מהמיטה. השיטה נפוצה מאוד ויעילה מאד. משך ביצוע הפעולה הוא מספר דקות, במהלכה עליך לשכב ללא תזוזה ובסיומה נשארת בגב צינורית דקה מודבקת עם פלסטר לאורך הגב (לא נשארת מחט) שדרכה את מקבלת לאורך כל הלידה חומר מאלחש. תוך 15-20 דקות החומר מתחיל להשפיע ואת תרגישי הקלה גדולה.


מהם יתרונות השיטה?

מקלה מאוד את כאבי הלידה מבלי לנטרל את יכולת התנועה (אמנם אי אפשר לרדת מהמיטה אך אפשר להיות בתנוחות שונות על המיטה), אינה משפיעה על מצב ההכרה ואינה משפיעה על העובר. האפידורל מאפשר לנוח ולמלא מצברים. מניסיוני, אני יכולה לספר לכם שאצל נשים שהתמודדו לאורך זמן עם הכאב והלידה התקדמה באיטיות, בסופו של דבר כשהחליטו לקחת אפידורל- היתה לו השפעה מיטיבה גם בהקלת הכאב וגם בכך שהחומרי ההרדמה, גרמו להרפיית שרירים והלידה התקדמה!

חשוב לקחת בחשבון שאפידורל לא לוקח כל תחושת כאב- ייתכן ותרגישי לחץ, מתח, או התכווצות אך לא את הכאב החד של הצירים.


ומהם החסרונות?

החסרונות הם שאי אפשר לרדת מהמיטה, לא ניתן לרוקן את שלפוחית השתן באופן עצמאי ולכן צריך להכניס קטטר שתן. בין תופעות הלוואי העיקריות ניתן לראות ירידה בלחץ דם ורעד. לעיתים הזריקה משפיעה רק על צד אחד או לא משפיעה כלל... ואז אפשר לשקול ביצוע מחדש יחד םע הצותו המטפל. ניתן לראות השפעה של האלחוש האפידורלי על היכולת ללחוץ באופן יעיל בשלב השני של הלידה (שימוש ממושך בלידה ארוכה יכול לגרום לירידה בתחושה) מה שיכול להביא לכך שהלידה תסתיים בעזרת מכשיר "ואקום". לאחר הלידה, יש נשים שחשות כאב מקומי באזור הדקירה שלרוב חולף תוך מספר ימים (כאבי גב תחתון הם תוצאה של ההריון והלידה ולא של האלחוש האפידורלי).


האם יש סיבוכים?

כמו בכל פעולה חודרנית, קיים הסיכון לסיבוכים. הסיבוכים הקשים או הסיבוכים שנשארים לאורך זמן הם נדירים. הפעולות המקדימות וההנחיות במהלך הפעולה נועדו להפחית את הסיכוי לסיבוכים.

בין הסיבוכים ניתן לראות: כאבי ראש שהוא לא שכיח וסיבוכים נוספים כמו: זיהום או פגיעה נוירולוגית שהם נדירים מאוד.


לכמה זמן משפיע האפידורל?

ברוב חדרי הלידה אפידורל ניתן באופן מתמשך באמצעות משאבה כך שהאלחוש מתאפשר לאורך כל הלידה. כשהכאב מתחיל לחזור, את יכולה להוסיף לעצמך תוספת אלחוש באמצעות לחיצה על הלחצן במשאבה. רצוי לעשות זאת בשכיבה על הגב כך שיהיה פיזור שווה של חומר האילחוש בחלל האפידורלי. בחדרי לידה בהם אין שימוש במשאבה, תוכלי לבקש מהמיילדת לקרוא למרדים לתוספת - כל מנה משפיעה למשך שעה עד שעתיים תלוי בתגובת הגוף שלך.

בסיום הלידה, אם יש צורך בתפירה האפידורל ישפיע גם שם ובמידת הצורך תקבלי תוספת.


התחושה בפלג הגוף התחתון אמורה לחזור במלואה תוך שעות ספורות, לרב לאחר כשעתיים מהמנה האחרונה שקיבלת. כשתעברי מחדר לידה למחלקת יולדות, האחיות במחלקה יסייעו לך לקום מהמיטה רק לאחר שיוודאו שיש לך תחושה מלאה ברגליים ואין נימול או כבדות.

**אל תקומי לבד מהמיטה בפעם הראשונה לאחר הלידה!


טשטוש (פטידין)

תרופה נרקוטית הניתנת דרך הוריד או לשריר וגורמת לתחושת טשטוש (ומכאן שמה) וניתוק מתחושת הכאב. כלומר את תרגישי את הכאב אבל לא תזכרי אותו...

היתרונות של השימוש בתרופה הם, שהיא מאפשרת לך מנוחה כאשר השלב הלטנטי (הראשוני) של הלידה מתארך ללא התקדמות.

החסרונות הם, שהטשטוש מלווה בתחושת סחרחרות ובחילה והדבר המשמעותי ביותר הוא שהיא עוברת שליה ומשפיעה גם על העובר. אם התינוק נולד קרוב למתן התרופה, היא גם משפיעה על התינוק שעלול לסבול מדיכוי נשימתי (ניתן לטיפול ע"י חומר שנוגד את השפעת התרופה).


התרופה אינה נמצאת בשימוש נרחב חדרי לידה בגלל תופעות הלוואי שלה. ניתן לראות שימוש בה במחלקות טרום לידה לנשים בשלב לטנטי הסובלות מכאב עז לאורך זמן.


גז צחוק

איך זה עובד?

שילוב של שני גזים חמצן נקי ונייטרוס אוקסיד הניתנים באמצעות מסכה דרכה היולדת שואפת את תערובת הגזים. החומר הוא בעל השפעה מפחיתת כאב וחרדה, מאלחשת ואופורית - שמקלה את ההתמודדות עם כאב הצירים.


מהם היתרונות של השיטה?

אין לחומר השפעה על העובר וברגע שנפסק השימוש, הגז יוצא מהגוף בקלות ובמהירות על ידי נשימה והשפעתו חולפת.

ומהם החסרונות?

יש להצמיד היטב את המסיכה לאף ולפה במשך כל זמן השימוש ויש נשים שהגז גורם להן לתחושת סחרחורת ובחילה.


איך מחליטים?

אחרי שקראת את התיאור המפורט של האמצעים שעומדים לרשותך להתמודדות עם הכאב במהלך הלידה,

כשיגיע הזמן ותצטרכי להחליט על דרך העבודה שלך עם הכאב, אני מציעה לקחת את זה צעד צעד- או "מציר לציר" ולבדוק מה נכון לך ומה את רוצה עבור עצמך. כל החלטה היא לגיטימית ועד שלא חווית את הכאב קשה לדעת איך זה בשבילך ולכן השאירי את כל האפשרויות פתוחות עבורך.


אנחנו נמצאים בתקופה נפלאה, שבה אפשר להנות מטכנולוגיה רפואית מתקדמת שיכולה להקל עלינו מאוד לצד היכולת להמשיך גם בלעדיה, באופן טבעי. הרשות נתונה – וכל אחת יכולה לבחור מה מתאים לה. ללא שיפוט עצמי או אכזבה – התהליך הוא מאתגר וכל לידה יכולה להיות טובה ומעצימה: טבעית, עם אפידורל או אפילו זרוז או קיסרית.


שתהייה לידה בריאה ומעצימה, בכל דרך שתבחרי.

ולכל שאלה או התייעצות מוזמנת לדבר איתי

אני זמינה בשבילך גם כאן 052-4266969


Comments


יש לך שאלות והתלבטויות על הלידה המתקרבת?

נעים מאד, שמי דיתה גולן הדרי ואני אחות ומיילדת מוסמכת, יועצת הנקה ופסיכותרפיסטית CBT.

מזה 30 שנה אני עוסקת באהבה גדולה בליווי נשים בהריון, במהלך ולאחר הלידה.

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page