כאב בלידה - מה אפשר ללמוד ממנו? איך אפשר לעבוד איתו? ואיך אפשר להקל עליו?
כאב בלידה, באופן טבעי הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה ומעסיק את רוב הנשים. יש נשים שסקרניות לגביו ואחרות שממש פוחדות ובתוך כל זה, חשוב לזכור שלהתמודדות עם הכאב, יש גם פוטנציאל לצמיחה אישית ולהעצמה.
בכל לידה כמעט:) יש התמודדות עם כאב. ללא קשר למה שתבחרי, בין אם תבחרי להקל את הכאב כאמצעים טבעיים או בין אם תבחרי באפידורל, יש סבירות גבוהה שתפגשי כאב ברמה מסויימת. רוב הלידות מתחילות בבית...עם כאב מתון יחסית שמתגבר בהדרגה ולכן חשוב להכיר את הכאב, מה אפשר ללמוד ממנו, איך אפשר לעבוד איתו ואיך אפשר להקל?
מה מיוחד בכאב בלידה לעומת כאבים אחרים?
כאב, בדרך כלל בא להתריע על בעיה ולפעמים אפילו על סכנה. כשקורה משהו "לא טוב" - כמו מחלה, פציעה או דלקת. הגוף מאותת לנו, שיש צורך בתשומת לב וטיפול. כאב בדרך כלל, מקושר לסבל ומכאן, רצון להפחית או להעלים אותו באופן דרסטי.
לעיתים קשה לנו להיות עם אדם שכואב. הנטייה שלנו היא לברוח מהכאב או לנסות להעלים אותו, ולכך יש השפעה ישירה על האופן שבו אנו תופסים את הכאב בלידה.
לכאב בלידה יש משמעות אחרת - יש לו מטרה ותוצאה חיובית. כאב בלידה הוא אולי, הכאב הפיזיולוגי היחיד הקיים בטבע שאינו כרוך בנזק כלשהו.
לכאב בלידה יש תפקיד, הוא מלמד אותך מתי הלידה מתחילה, אופי הכאב המשתנה מלמד אותך על התקדמות הלידה. זה כאב מוחשי, שדורש תשומת לב, ושדרכו האישה חווה את התהליך באופן מלא. הכאב הריתמי, כמו גל של צירים, עשוי גם להקל על תהליך ההיפרדות מההיריון ויש לו סוף. כשהתינוק יוולד, הכאב בצורה הזו, יסתיים. הכאב בלידה, מלמד אותך גם על עצמך – מה עוזר לך, מה את רוצה, איך את יכולה לעבוד עם הגוף ומוביל לצמיחה אישית ולהעצמה.
הכאב בלידה, אינו קשור לסבל. יחד עם זאת, הכאב יכול להיות אתגר גדול מאוד וכל אישה חווה אותו אחרת. זו חוויה סובייקטיבית ומאד אישית. לכן, אם בשלב כלשהו החוויה תהפוך לסבל עבורך, חשוב לדעת, על האפשרויות להקלת הכאב.
מהם הגורמים לכאב בלידה?
הכאב בלידה נגרם מתהליכים פיזיים שמתרחשים בגוף אך קיימת השפעה משמעותית גם של הגורמים התרבותיים והאישיים המאפיינים כל אישה.
גורמים פיזיים:
באופן כללי, הכאב בלידה הוא תוצאה של כמה תהליכים פיזיים כמו התרחבות הרחם, לחץ על העצבים והעצמות, או אפילו מתיחה של הרצועות והשרירים:
לחץ של החלק המוביל על צוואר הרחם - הראש או העכוז של העובר למשל.
מתיחה ופתיחה של צוואר הרחם.
לחץ על שלפוחית השתן והרקטום.
ספאזם של שרירי הגב, חוסר חמצן בתאי שריר הרחם, לחץ על הרקמות ועוד.
גורמים אישיים ורגשיים
הניסיון האישי והמצב הרגשי משפיעים על תפיסת חוויית הכאב:
ניסיון עבר וחוויית התמודדות עם כאבים מסוגים שונים
חוויות טראומתיות בעבר (גם כאלה שלא קשורות ללידה)
סיפורי לידה מפחידים
חוויות לידה קודמות- חיוביות או שליליות או טראומטיות
ציפיות האישה מעצמה
גורמים תרבותיים וחברתיים
התרבות ממנה מגיעה האישה והסביבה החברתית והתמיכה שמקבלת האישה בבחירות שלה - משפיעים על תפיסת הכאב בלידה:
ההתייחסות לכאב בתרבות ובחברה
ציפיות לתפיסת הכאב
התנהגות מקובלת בלידה (תנועה, קולות)
אמצעים מקובלים לשיכוך כאב
חוויה חברתית של היריון, לידה ואימהות
מקום האישה בחברה
הכנה ללידה והקשר לכאב בלידה
קורס הכנה ללידה נותן מענה להתמודדות עם הכאב בלידה. בהכנה מותאמת ללידה, יש התייחסות גם לחלק הרגשי וגם לחלק הגופני - איך לעבוד ולהתמודד עם הכאב, איך הוא משפיע על המצב הרגשי וגם ההיפך (איך המצב הרגשי משפיע על הכאב) ומה יכול לעזור.
צירי הלידה הם כמו גלים – באים מגיעים לשיא ואז יורדים. יש הפוגה שאותה כדאי לנצל למנוחה והרפיה ולהתכונן לציר הבא. העבודה היא סזיפית, מונוטונית ומתגברת באינטנסיביות. תמיכה רציפה היא משמעותית מאוד – חשוב שהמלווים שתבחרי ללידה יעברו יחד איתך הכנה ללידה, ידעו מה חשוב לך ואיך לעזור לך. זה עושה הבדל.
נכון, יש לידות קלות ומהירות... אבל זה לא כך בדרך כלל ולכן חשוב להבין את משמעות הזמן בלידה והחזרתיות ולהיות מוכנים לכך מבחינה מנטלית. במהלך לידה כל ציר יכול להמשך 45-90 שניות וההפוגה בין הצירים 3-5 דקות אבל כמובן שזו רק אפשרות אחת מיני רבות. מיקום הכאב משתנה מאשה לאשה וגם בהתאם לשלבי הלידה: בהתחלה יותר בבטן כמו כאבי מחזור, אחר כך יותר עוצמתי, לאחר מכן בגב ובהמשך לכיוון האגן ופי הטבעת. גם אופי הכאב יכול להשתנות: מתחושת מתיחה והתכווצות לתחושת לחץ, כך שבכל שלב, אמצעי או תנוחה אחרת יכולים לעזור.
מה הקשר בין גמישות מחשבתית להתמודדות עם הכאב בלידה?
יחד עם המוכנות לעבודה עם הכאב והידיעה והאמונה שתוכלי להתמודד איתו – קיימת תמיד האפשרות לשינוי ובחירה חדשה שמתאימה לכאן ועכשיו: 'בחירה מציר לציר'. בכל רגע ורגע חשוב לדעת וגם לזכור שהאפשרות להעזר במשככי כאבים היא לגיטימית ולא מעידה על כישלון או על חולשה! אלא, על גמישות מחשבתית שמאפשרת לעשות הערכת מצב מחודשת ולבחור במה שנכון לך עכשיו. עד שלא הגעת לרגע הזה, לא באמת ידעת איך זה מרגיש ומה יהיה. תני מקום לחמלה עצמית וקבלה.
זהו היתרון הגדול של התקופה בה אנחנו נמצאים. יש אפשרות לחוות את הכאב בלידה ולעבוד איתו, כל עוד תרגישי שזה נכון לך. אם תרגישי שמתאימה לך דרך אחרת, קיימות מיגוון אפשרויות שיכולות להקל עלייך: אמצעים תרופתיים ואמצעים לא תרופתיים - טבעיים. תוכלי לבחור מה נכון לך.
חשוב לזכור - שבקבלת ההחלטות נלקח בחשבון המצב הרפואי ושלב הלידה שיכול להגביל אפשרויות מסוימות.
בכל מקרה, כדאי להכיר את משמעות הכאב בלידה ואת הדרכים לעבוד ולהתמודד איתו. אולי הבנה מוקדמת לגבי הכאב ותפקידו, תעזור לך להתיידד איתו ופחות לפחד ממנו.
שתהייה לידה בריאה ומעצימה, בכל דרך שתבחרי.
ולכל שאלה או התייעצות מוזמנת לדבר איתי
אני זמינה בשבילך גם כאן 052-4266969
Comentários