מה סוד הקסם במגע עור לעור עם התינוק? מה המשמעות של Skin To Skin ולמה זה חשוב אחרי הלידה?
הרגע הזה, אחרי כל הציפיות, החששות והעבודה הקשה של הלידה. אחרי הבכי הראשון, כשהוא או היא מונחים עליך. עור לעור Skin to Skin . את מרגישה את החמימות והרכות של היצור הקטן הזה שהגיע לעולם. הרגע הזה, של וואהו! קשה להאמין שהם כבר כאן. בשקט, ברוגע ובשלווה, מתחילים את מסעם בעולם, עם התשתית הטובה ביותר.
מה זה מגע עור לעור? או בשמו המוכר יותר skin to skin ?
מגע עור לעור הוא מגע ישיר של עור התינוק או התינוקת בעור שלך. התינוק שרק נולד, מונח על הבטן או החזה שלך ושניכם מכוסים כדי לשמור על חום גופו של התינוק. הלידה היא מאמץ עבור התינוק והוא זקוק לזמן כדי להתאושש ולהסתגל בהדרגה לחיים מחוץ לרחם. עור לעור עוזר לתינוק להסתגל למעבר לחיים מחוץ לרחם... הכי קרוב לתוך אמא, זה על אמא🙂בדרך כלל אחרי 20-30 דקות הוא ערני ומוכן להנקה הראשונה.
איך נולדה השיטה?
השיטה שנקראת Kangaroo Mother Care נועדה במקור לטיפול בפגים ונעשה בה שימוש לראשונה בשנת 1978 בבוגוטה בירת קולומביה כדי להפחית תמותה ותחלואה של פגים.
ולמה קנגרו? גור הקנגרו נמצא עם אימו גם לאחר ההמלטה בכיס על בטנה, צמוד ובהנקה מלאה.
תוצאות המחקר בבית החולים בו נוסתה השיטה לראשונה, הראו הפחתה בשיעור התמותה של פגים מ- 70% ל- 30%.
תוצאות נוספות לימדו על: קיצור זמן אשפוז, הפחתה בסיכון למחלות קשות ושיפור תחושת הסיפוק והבטחון של אמהות. מאז השיטה נחקרה רבות ואומצה גם לתינוקות שנולדו במועד. והיום כמעט בכל חדר לידה מתאפשר מגע עור לעור בשעה הראשונה לאחר הלידה.
למה עור לעור כל כך חשוב?
למגע עור לעור מייד אחרי הלידה יתרונות לתינוק וגם לאמא. יתרונות גם לרגע הזה וגם להמשך
יתרונות מגע עור לעור לתינוק
מגע עור לעור מאפשר לתינוק שרק נולד להסתגל לחיים מחוץ לרחם באופן הדרגתי - לשמור על חום גוף, להסדיר קצב לב ונשימה ולאזן את רמות הסוכר בדם.
מגע עור לעור מעורר את אינסטינקטים של התינוק וגורם לו להיות ערני יותר ולינוק ביתר יעילות.
מגע עור לעור מפעיל את מנגנון ייצור החלב ומשפיע על ההנקה בימים הראשונים ומאריך משך הנקה בלעדית.
יוצר אפקט של שיכוך כאבים והרגעה – פחות הפרשה של קורטיזול ויותר הפרשת אוקסיטוצין שהוא הורמון שמפחית סטרס.
משפיע על המיקרוביום של התינוק (אוכלוסיית חיידקי המעי "הטובים") – עור לעור מוקדם עם אמא מאפשר מעבר והתרבות חיידקים שנמצאים על העור שלה אל התינוק ובכך מחזק את מערכת החיסון שלו. אם לא מתאפשר עור לעור עם אמא, גם מגע עם בן או בת זוג ישיג השפעה דומה על המיקרוביום.
למגע עור לעור, השפעה טובה על ההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית של התינוק – עור לעור מחזק את הקשר הין האמא לתינוק ומכאן את תחושת הבטחון ולכן, כמה שיותר עור לעור במהלך החודשים הראשונים לחיים כך טוב יותר.
יתרונות מגע עור לעור לאמא
מגע עור לעור, מגביר הפרשת אוקסיטוצין אצל האמא ואחראי על:
כיווץ הרחם ומניעת דימום מוגבר
מעודד הפרשת קולוסטרום ותורם לחווית הנקה טובה יותר ומשך הנקה ארוך יותר בהמשך.
מגביר את תחושת החיבור וההתקשרות בין אמא והתינוק שלה.
מעלה את מצב הרוח ותורם לתחושת רוגע וסיפוק
מה עם מגע עור לעור אחרי לידה בניתוח קיסרי?
ברוב בתי החולים כשמדובר על ניתוח מתוכנן יש אפשרות ל"ניתוח קיסרי ידידותי". בניתוח כזה יש אפשרות למגע עור לעור עם התינוק כבר בחדר ניתוח. במקומות אחרים יש אפשרות לפגוש את התינוק בחדר התאוששות ואז מתאפשר מגע עור לעור. בדרך כלל לפני ניתוח קיסרי מתוכנן יש מפגש "טרום ניתוח" וזו הזדמנות להעלות את הנושא הזה מול הצוות ולשאול את כל הדברים שחשוב לך לדעת.
בניתוח חירום הסיכוי לעור לעור מיידי הוא נמוך יותר ואז אבא או אמא נוספת, יכולים להעניק מגע עור לעור במחלקת ילודים עד שתיפגשו.
ואם לא מתאפשר מגע עור לעור מייד אחרי הלידה?
ברוב הלידות מגע עור לעור מתאפשר אחרי הלידה והמיילדות אפילו מעודדות לכך. יחד עם זאת חשוב לדעת שיש מצבים שקשורים לאמא או לתינוק שזקוקים לטיפול לאחר הלידה ולכן לא תמיד יתאפשר מגע עור לעור מייד לאחר הלידה. אם זה מצב שקשור לאמא אז בן או בת הזוג יכולים לעשות זאת עוד בחדר לידה.
טיפ ממני: אם בן או בת הזוג מתכננים מגע עור לעור עם התינוק בחדר לידה או במחלקת ילודים, כדאי להגיע עם חולצת כפתורים שתאפשר לעשות את זה מבלי שיהיה צורך להסיר חולצה. זה הרבה יותר נוח וגם מכבד את הצוות והורים אחרים בסביבה.
אף פעם לא מאוחר למגע עור לעור
חשוב לי שתזכרי שהקשר עם התינוק שלך רק מתחיל בלידה וכל החיים לפניכם. כך שאם במקרה, לא התאפשר עור לעור מייד לאחר הלידה, אף פעם לא מאוחר! תעשו זאת מייד כשתיפגשו וכמה שיותר! מגע עור לעור הוא לא ארוע חד פעמי. מייד אחרי הלידה יש לכך את היחודיות והיתרונות כפי שנכתבו למעלה אבל, חלק מהדברים ממשיכים להיות רלוונטים גם בהמשך.
למשל, אם התינוק ישנוני ומתקשה לינוק - מגע עור לעור יעיר אותו. ואם הוא לא שקט - אז מגע עור לעור ירגיע אותו ודרך הפרשת ההורמונים גם אותך. מאוד נעים להיות במגע עור לעור עם התינוק, להנקה וגם ככה סתם. זו חוויה מיוחדת גם לאמא (או אימהות) וגם לאבא ולתינוק או לתינוקת, עור לעור הוא ממש חיוני להתפתחות הפיזית והרגשית ולכן, אל תהססו, תפשיטו את התינוק, השאירו אותו עם טיטול, הסירו חלק עליון של הבגד והצמידו אליכם. כמה שיותר.
ואם יש לך שאלה או התייעצות
אני זמינה בשבילך גם כאן 052-4266969
Comments