top of page
תמונת הסופר/תדיתה גולן הדרי מיילדת ומטפלת רגשית

המדריך ללידה בניתוח קיסרי - כל מה שרצית לדעת ולא סיפרו לך על לידה בניתוח קיסרי

כשאמרו לך שהלידה שלך תהיה בניתוח קיסרי מה הרגשת?

מה עבר לך בראש?


אז יש כאלה שזו הקלה גדולה בשבילן, יש כאלה שזו היתה הבחירה מראש.... ויש כאלה שזה ממש אובדן.

אובדן של החלום, הפנטזיה, של הרצון הזה לחוות את חווית הלידה. עולות תחושות של עצב, כעס, תסכול, אכזבה ולפעמים גם פחד. זה כל כך מובן. תאפשרי לעצמך רגע להיות במקום הזה.... שנפרד מאפשרות אחת ועובר לאחרת.



ניתוח קיסרי מתוכנן או לא מתוכנן?

אחת האופציות ללידה היא לידה בניתוח קיסרי. כ-22% מהלידות מסתיימות בניתוח קיסרי.

מחצית מהלידות בניתוח קיסרי, מתוכננות מראש לדוגמה בלידת עכוז, כשלתינוק שלך כבר יש אג'נדה והוא מחליט להגיח לעולם עם הטוסיק...


מחצית מהלידות בניתוח קיסרי, הן לא מתוכננות. מגיעים להחלטה זו עוד לפני שהתחילה הלידה או במהלכה, מסיבות שונות. אז הדרמה היא אפילו יותר גדולה.

כשמתכוננים ללידה, אחת המטרות היא שתוכלי לקבל גם את השינויים שבדרך...

כל לידה, כרוכה באי-וודאות, ולא תמיד אנחנו יודעות איך היא תתחיל ואיך היא תסתיים.


איך תוכלי לקבל את השינוי בלידה?

נכון, זה לא יהיה כמו שחשבת... בואי תראי איך את עוד יכולה לקבל את השינויים בדרך. אפשרות אחת נסגרה, אבל נפתחה חדשה. זו תהייה לידה, הלידה שלך. את תהיי אמא ותוכלי גם לממש את החלקים הרגילים והטבעיים של הלידה כמו מגע "עור לעור" והנקה.


כדי שתרגישי יותר בטוחה ומוכנה גם ללידה קיסרית אפשר להערך ולהתכונן. כבר בהכנה ללידה כדאי לכלול התייחסות גם לניתוח קיסרי. כך תוכלי להתכונן ולדעת מה הולך לקרות, במקרה שזו תהיה האפשרות הטובה ביותר עבורך ועבור התינוק שלך לסיום הלידה.


לידה בניתוח קיסרי דחוף

יש שתי סיבות עיקריות שבגללן לידה יכולה להסתיים בניתוח קיסרי:

  1. כשהלידה לא מתקדמת – הלידה התחילה ונעצרה או אפילו ללא ממש התחילה, אבל התהליך לא מתקדם, למרות אמצעים שונים שנעזרו בהם.

  2. כשמתגלה מצוקה עוברית – כשהעובר מסמן לנו "לא טוב לי", ו"אני סובל". במצבים אלו צריך לסיים את הלידה במהירות.

כשמתקבלת החלטה לניתוח קיסרי היא בדרך מלווה בתחושת לחץ והתרגשות גדולה:

יש מצבים שמתנהל דיון סביב האפשרות הזו, ומי שמלווה איתך לרוב שותף פעיל בדיון הזה. זה הזמן לשאול שאלות לגבי האפשרויות השונות: מתי? למה? איך יתנהל התהליך? מי יכול להיות איתי בניתוח? מה קורה עם התינוק אחרי הניתוח?


יש מצבים שההחלטה מתקבלת בדחיפות גדולה, אז כל התהליכים מתרחשים במהירות. במקרה הזה הלחץ הוא גדול אף יותר. ההסברים יהיו מהירים וקצרים. רק לאחר שהסערה תירגע תהיה אפשרות לשאול שאלות, ולקבל את כל הפרטים .


לידה בניתוח קיסרי מתוכנן (אלקטיבי)


בניתוח קיסרי מתוכנן - יש כמה דברים שכדאי להערך מראש:

  • לפגוש את הרופא.ה המרדים.מה לפני הניתוח – רצוי במסגרת מרפאת טרום ניתוח, כדי לעדכן על מצבך הבריאותי, כולל סוגיות רגשיות שאת מכירה מהעבר בניתוחים שעברת. מומלץ לברר על אפשרויות ההרדמה במהלך הניתוח ושיכוך כאבים לאחריו.

  • לברר את האפשרויות סגירת החתך - קיימות כמה אפשריות כמו: תפרים נמסים, סיכות נמסות דבק ביולוגי ועוד. כדאי להבין את המשמעות ואת היתרונות והחסרונות של כל שיטה. גם בהתייחס לניתוח דחוף או מתוכנן, האם יש הבדל באפשרויות.

  • זו לידה לכל דבר, מרות שמדובר על ניתוח, לכן חשוב להכיר את החלקים הטבעיים של לידה כמו: מגע עור לעור, הנקה ואפס הפרדה. כדאי לברר את האפשריות השונות, בפגישות עוד לפני הניתוח.

  • "ניתוח קיסרי ידידותי" - בבתי חולים רבים נהוג היום לאפשר לידה קיסרית שבה מתאפשר מגע עור לעור כבר בחדר ניתוח, והנקה מוקדמת בתהליך ההתאוששות מהניתוח. כדאי לברר מה המדיניות הנהוגה בבית החולים, ולבחור בהתאם לרצונך והמצב הרפואי שלך.

  • אפשרויות לעזרה - בימים הראשונים לאחר הניתוח תזדקקי לעזרה. מומלץ להיערך עם עזרה זמינה של בני משפחה לאורך שעות היממה, כדי שיוכלו לסייע לך ולטיפול בתינוק.

  • הנקה - מומלץ לסחוט קולסטרום למזרק עוד לפני הניתוח. כך שאם לא תוכלי להניק את התינוק מייד אחרי הניתוח, המלווה שלך יוכל לעשות זאת. תוכלי לעדכן את המיילדת שמקבלת אותך לניתוח שזה מה שאת רוצה לעשות.

מה קורה ביום הניתוח?

  • בתאריך שנקבע מראש תגיעי לבית החולים. זה יכול להיות למיון יולדות, למחלקה או ליחידה ייעודית לניתוחים קיסריים. תעברי תהליך של קבלה לבית החולים, כולל הרכבת עירוי, ובמידת הצורך השלמת בדיקות. לאחר מכן תמתיני לניתוח באזור ייעודי. חשוב לקחת בחשבון שינויים בלוח הזמנים ולהתאזר בסבלנות.

  • בחדר ניתוח - כשתכנסי לחדר ניתוח תפגשי את הצוות המטפל שכולל אחיות, רופאי נשים, רופא או רופאה מרדימים שיכינו אותך לניתוח. המלווה שלך יוכנס לחדר ניתוח לאחר סיום ההרדמה וההכנות – ויוכל להיות לידך.

  • ניתוח קיסרי ידידותי התינוק יונח על החזה שלך מייד לאחר שנולד! הניתוח ממשיך...ואת כבר אמא שמחזיקה את התינוק שלה. אם לא ביקשת או לא התאפשר – המיילדת (שגם היא נוכחת בניתוח) תראה לך אותו ותקרב אותו אליך לנשיקה ראשונה.

  • אחרי הניתוח - המיילדת עונדת לתינוק סרטי זיהוי, מנגבת, מבצעת בדיקה ראשונית. לפי צורך גם רופא ילדים – והם יוצאים מחדר ניתוח עם המלווה שלך לשקילה והערכה נוספת. בינתיים הצוות המנתח מסיים את הניתוח. בהתאם למדיניות בית החולים בו ילדת, אם בקשת להניק לאחר הניתוח- התינוק יוכנס להתאוששות ותקבלי עזרה מהצוות בהנקה ראשונה ו אם לא - המלווה שלך ילווה את התינוק (יחד עם אשת צוות) למחלקת תינוקות לטיפול הראשוני ובהמשך- כשתצאי מהתאוששות תיפגשו.

  • בקשי מהמלווים שלך לצלם את התינוק אם את לא נמצאת איתו מיד לאחר הלידה כדי שתוכלי לראות את התמונות עד לפגישה הראשונה. הציפיה היא לא פשוטה...


טיפים ועצות לזמן שאחרי הניתוח הקיסרי

  • הנקה - כדאי להניק את התינוק בשעה הראשונה לאחר הלידה ובכל מקרה להיות איתו במגע עור לעור. זה נכון תמיד וגם אחרי ניתוח קיסרי – הקרבה של התינוק מגרה ייצור אוקסיטוצין שיש לו תפקיד בהפרשת החלב. הקרבה הפיזית מסייעת גם לתינוק לשמור על חום גוף, וכן ליצור חיבור ביניכם. לאחר הלידה, השפעת ההרדמה עדיין לא פגה. כך שתוכלי לנצל זמן זה להנקה ראשונה בנוחות וללא כאב.

  • מגע - במידה ולא התאפשר מגע עור לעור בחדר ניתוח/התאוששות, עשי זאת מייד כשאתם נפגשים – המגע והקרבה מחממים, מרגיעים ומשפיעים על הפרשת אוקסיטוצין והפרשת החלב. אפשרות נוספת היא מגע עור לעור עם אבא או אמא נוספת או בן.בת משפחה אחרים.

  • משככי כאבים - אל תחסכי במשככי כאבים כדי שתהיי פנויה לטפל בעצמך ובתינוק – רוב התרופות אינן עוברות בחלב באופן משמעותי. הכאב לעומת זאת, יכול לעכב את ההנקה בגלל תחושת המתח והכיווץ שיוצר.

  • תנועתיות וההחלמה שלך - כמה שיותר תנועה יותר ריפוי, ולכן ברגע שיש אפשרות מבחינה רפואית לקום מהמיטה - עשי זאת. לאט לאט עם עזרה. עברי משכיבה לישיבה דרך הצד ואז התרוממי. ניתן לקשור צעיף או רצועה לקצה המיטה ולהיעזר בהם כדי לקום.

  • דימום ואגינלי - חשוב לדעת שבנוסף לחתך בבטן יש גם דימום ואגינלי. ייתכן שלא מייד, אבל יגיע. במידה ולא עדכני את רפואי במחלקה.

  • טיפול בתפרים - שטיפות מרובות (לשים לב לסימני דלקת: חום ואודם מקומי, נפיחות, הפרשה).

  • למה חשוב לשים לב -אם יש עליית חום 38.5 ומעלה, הפרשה נרתיקית עם ריח רע, הפרשה מחתך ניתוחי, כאבים באזור השוקיים – לפנות לייעוץ רפואי.


איך תטפלי בעצמך עד להחלמה, ועל מה לשים לב?

לידה קיסרית היא ניתוח, וכדי להתאושש חשוב שתטפלי בעצמך. חשוב שתקפידי ותשימי לב לנושאים הבאים: לאכול, לשתות, לנוח ולשמור על ההיגיינה. זה הבסיס להחלמה מהירה. קצב ההחלמה הוא מאד אישי – תבדקי כל פעם מה מתאים לך מבחינת תוספות של פעילות.

בכל מקרה, יש לך משימה של טיפול בתינוק שבימים הראשונים היא מספיקה לכשעצמה 😊

מאחלת לך שתהיה לידה קיסרית טובה ומעצימה! ואם תרצי להגיע מוכנה יותר מוזמנת לדבר איתי💜


אני זמינה בשבילך גם כאן 052-4266969

Comments


יש לך שאלות והתלבטויות על הלידה המתקרבת?

נעים מאד, שמי דיתה גולן הדרי ואני אחות ומיילדת מוסמכת, יועצת הנקה ופסיכותרפיסטית CBT.

מזה 30 שנה אני עוסקת באהבה גדולה בליווי נשים בהריון, במהלך ולאחר הלידה.

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page