עד מתי הוא יהיה מחובר אלי בחבל הטבור? ניתוק חבל טבור - מתי ולמה?
קסם החיים שבחבל הטבור מתחיל בהריון ונמשך, מסתבר אפילו אחרי הלידה. ויש כאלה שיגידו שחיבור בחבל הטבור אינו ניתק לעולם...
לחבל הטבור יש תפקיד מאוד משמעותי בהעברת חומרי מזון וחמצן לעובר. לכן, יש משמעות גם מתי לבצע ניתוק של חבל הטבור לאחר הלידה, כדי שהתינוק ירוויח עוד קצת מ"כל הטוב הזה".
עד מתי הוא יהיה מחובר אלי בחבל הטבור?
שאלה שמלווה אותנו האמהות הרבה זמן. החל מגיל לידה ועד...לא לגמרי ברור :)
אז בואו נלך רגע להתחלה כשהשאלה היא ממשית
ולפני כן תזכורת - מה זה בעצם חבל הטבור?
מהו חבל הטבור?
חבל הטבור נוצר כבר בשבוע החמישי להריון ותפקידו להעביר חומרים מהאם לעובר וההיפך. חבל הטבור מחובר בצד אחד לעובר ומהצד השני לשליה דרכה מקבל חומרי מזון וחמצן. חבל הטבור מכיל שני עורקים ווריד אחד. כלי הדם עטופים בג'ל וורטון, המגן עליהם ומבודד אותם מהסביבה וגם מונע "הסתבכות" של חבל הטבור. דרך וריד הטבור מספקת השליה לעובר דם עשיר בחמצן ובחומרי מזון. בכיוון ההפוך, מזרים לב העובר דרך עורקי הטבור דם עני בחמצן ובחומרי מזון אל עבר השליה.
כשהתינוק נולד למעשה מסתיים תפקידו של חבל הטבור. אך זו אמירה לא מדוייקת שכן התפקיד יסתיים ברגע שננתק את חבל הטבור. עד אז עדיין יכול להתבצע מעבר של דם מהשליה לעובר.
מתי לנתק את חבל הטבור?
בעבר היה נהוג כשהתינוק נולד, מייד מנתקים את חבל הטבור.
הסיבה העיקרית היתה למנוע מצב שנקרא פוליציטמיה אצל העובר: מצב שבו יש עליה ביצור תאי דם אדומים וצמיגות הדם עולה. מצב שעלול לסכן את העובר.
בשנים האחרונות יש יותר ויותר עדויות ליתרון הברור של ניתוק מושהה. מה שעוד עולה במחקרים שעד לניתוק חבל הטבור חשוב שהתינוק יהיה בגובה האם (הרחם) כדי למנוע מצב של פוליצטמיה או לחלופין אנמיה אצל העובר.
מה הכוונה ניתוק מושהה?למה זה חשוב?
בניתוק מושהה הכוונה היא לנתק את חבל הטבור 2-3 דקות לאחר שהתינוק נולד ולא באופן מיידי כפי שהיה נהוג בעבר.
למה זה חשוב? בשליה ובחבל הטבור נמצאים כ- 30% מנפח הדם של התינוק! (נפח הדם של ילוד ששוקל 3 ק"ג הוא כ- 300 מ"ל). ניתוק מושהה, מאפשר המשך מעבר דם מהשליה לתינוק והתינוק יקבל את נפח הדם הזה.
מה התינוק מרוויח מניתוק מושהה של חבל טבור?
🔹תמיכה בהסתגלות למעבר לחיים מחוץ לרחם 🔹פחות מאמץ נשימתי 🔹מניעת אנמיה בטווח המיידי וגם בטווח הארוך 🔹שיפור במדדים נוירו-הפתחותיים בגיל מאוחר יותר
ומה לגבי ניתוק מאוחר יותר?
יש שמבקשים להשהות את ניתוק חבל הטבור עד שמפסיקים להרגיש פעימות דופק בחבל הטבור. אם מצב האם והתינוק מאפשרים, אין מניעה לעשות זאת.
שימור דם טבורי
לדם הטבור ישנן תכונות יחודיות. תאי הדם הם תאי גזע שיכולים להתמיין כל סוג של תאים. ככאלה יש להם תרומה יחודית לריפוי מחלות של הדם והמערכת החיסונית. ישנם הורים שבוחרים לשמר דם טבורי למטרות רפואיות בריאותיות בעתיד (לקבלת מידע על הנושא הכנסו לאתרים הרלוונטים). השלב הראשון הוא איסוף הדם הטבורי ברגע הלידה. לצורך זה מנתקים את חבל הטבור והדם שנותר בשליה ובחבל הטבור נאסף לתוך שקית ואינו עובר לתינוק.
אז עד מתי תרצי שהתינוק יהיה מחובר?
תאכלס...גם אם מנתקים את חבל הטבור החיבור נמשך💜
אני כאן בשבילך לכל שאלה
אני זמינה בשבילך גם כאן 052-4266969
Commenti