ליווי ומעקב הריון - למה זה נחוץ? מפגשים קבועים עם מיילדת, חלק בלתי נפרד משגרת ההריון
למה צריך את זה בכלל? מעקב או ליווי הריון? מדוע ובאיזו תדירות מומלץ להפגש עם אחות או מיילדת במהלך הריון? והאם בכל הריון? או רק בהריון הראשון?
הריון הוא מצב מיוחד שבו מתפתח בתוכך יצור אנושי נוסף (אחד או יותר:) והוא כרוך בשינויים פיזיולוגיים וגם רגשיים. מדהים לחשוב איך הגוף שלך יכול להתאים את עצמו ולאפשר את התנאים הנדרשים לכך. יחד עם זאת התהליך המופלא הזה אינו נטול אתגרים ולכן, נדרש מעקב רפואי, קבוע לאורך ההריון. המטרה היא לתת מעטפת מלאה מבחינה פיזית ורגשית, לתת מענה לכל השאלות ולזהות שינויים משמעותיים בזמן ולטפל בהתאם כדי לשמור על בריאותך ובריאות העובר.
ליווי הריון ומעקב - מה המשמעות?
נהוג היום ש'מעקב ההריון' כולל מעקב על ידי רופא ועל ידי אחות או מיילדת, ומתבצע בקופות החולים. בנוסף, לאורך ההריון קיימת המלצה לבצע בדיקות שונות להערכת מצבך ומצב העובר כפי שנקבע בנהלי משרד הבריאות והאיגוד למיילדות וגניקולוגיה.
קיימת אפשרות לבצע את המעקב והליווי גם באופן פרטי אצל רופא.ה או מיילדת ובשילוב לפי צורך עם השירות שניתן בקופה. מיילדות, מתוקף ההכשרה והרישיון שלהן מורשות לבצע מעקב הריון.
למה כדאי לשלב ליווי הריון עם מיילדת מוסמכת במעקב הרפואי?
מיילדת מעניקה מעטפת של ליווי רגשי ובניית שגרה בריאה לאורך כל ההריון, עד הלידה ואחריה.
עם מיילדת שהיא אשת המקצוע המוסמכת לטיפול בכל תקופת ההריון, הלידה ולאחריה, תקבלי ליווי רציף וקשוב. תהיה לך כתובת להתייעצות לאורך הדרך, מידע אמין ומקצועי ותשומת לב לצרכים היחודיים שלך מבחינת פיזית ורגשית בהריון וגם אחרי הלידה בתקופת ההורות הראשונה, כך שתרגישי רגועה ובטוחה.
באיזו תדירות צריך להפגש עם אחות או מיילדת במהלך הריון?
כמה פעמים צריך להפגש עם אחות או מיילדת במהלך הריון? והאם בכל הריון? או רק בהריון הראשון?
התשובה הברורה והמוחלטת היא:
מעקב הריון כל 4 שבועות לאורך כל ההריון ומשבוע 36 כל שבועיים!
וזה נכון לכל הריון! בראשון, וגם בשני , בשלישי וכן הלאה.
אני פוגשת לא מעט נשים ובמיוחד בהריונות חוזרים, שלא מגיעות לפגישות מעקב באופן קבוע. ולכן, חשוב לי להזכיר שמגיע לך ולתינוק שבדרך, טיפול וליווי, בדיקות ומדדים וגם הדרכה לאורך הדרך בכל הריון.
👈את זכאית לטיפול הזה בכל קופת חולים וכמובן שיש גם מסגרות פרטיות.
למה מעקב הריון כל כך חשוב?
הריון הוא תהליך דינמי ומאתגר מבחינה פיזית ורגשית וחשוב לוודא לאורך הדרך שאת בריאה ושהעובר מתפתח באופן תקין ובריא. כשיש ביקורים סדירים, ניתן לזהות מצבים שדורשים התייחסות מיוחדת, לטפל בזמן ולמנוע סיבוכים וכמובן לתת מידע מותאם לשלב ההריון ולצרכים היחודיים שלך.
יש נשים שמגיעות לבד ואחרות עם בליווי בן.בת הזוג או כל מי שהן בוחרות.
מה כוללים המפגשים?
מפגש ראשון בתחילת ההריון סביב שבוע 7-8
המפגש יתקיים בדרך כלל לאחר אולטרסאונד ראשון שבו נצפה דופק עוברי ונקבע גיל ההריון. המפגש יכלול:
איסוף נתונים מקיף על מצב בריאותך הפיזי והרגשי
למצב הבריאותי והרגשי יש השפעה על מצבך הכללי. במקרים של בעיות בריאות, יכולה להיות לכך השפעה על ההריון והעובר ולכן חשוב לקבל מידע מלא על ההיבטים השונים של מצבך הבריאותי. מתוך הערכה זו, יתכן ויהיה מקום לשקול ולערב גורמים נוספים ואולי אף שמדובר על "הריון בסיכון" ואז יש לוודא שמעקב ההריון מתבצע באופן מותאם.
מה כולל איסוף הנתונים:
לוודא ביצוע בדיקות סקר גנטי ותוצאותיהן - הבדיקות כלולות בסל הבריאות ומפעם לפעם נכנסות בדיקות חדשות לסל.
לוודא נטילת חומצה פולית לפני ההריון - לפחות כחודש לפני. נמצא קשר בין רמה נאותה של חומצה פולית לבין מניעת מומים פתוחים במערכת העצבים של העובר. מערכת הצעבים מתפתחת בשבועות הראשונים, לעיתים עוד לפני שהאשה יודעת שהיא בהריון. לכן המלצת משרד הביראות היא לנשים בגיל הפוריות ליטול חומצה פולית באופן קבוע לאורך כל התקופה.
מצב בריאותך הכללי, האם את סובלת ממחלות כרוניות, נוטלת תרופות קבועות או עברת ניתוחים?
רקע גניקולוגי - כמו שחלות פולציסטיות, אנדומטריוזיס, ניתוחים וכו'
טיפולי פריון - איזה, מתי וכמה?
מצבך הנפשי - האם עברת טיפולים פסיכולוגיים בעבר או בהווה, נפגעת מאלימות כלשהי או פגיעה מינית, האם קבלת סיוע נפשי בהקשר הזה? האם קיימת ברקע טראומה גופנית או נפשית? הריון, לידה והמעבר להורות אלו הן תקופות רגישות שדורשות באופן טבעי משאבים נפשיים להתמודדות. כאשר קיימת רגישות נוספת כמו באחד המצבים המתוארים , הפגיעות עולה ולכן חשוב להיות מודעת להשפעה הזו על יכולת ההתמודדות שלך ולקבל תמיכה ועזרה בהתאם. זה לא מעיד על 'חוזק" או 'חולשה' על כך שאת 'בסדר' או 'לא בסדר' - אלו הם נתונים שחשוב לקחת בחשבון כדי להתאים את הליווי לצרכים המיוחדים שלך כדי שתעברי את התקופה המיוחדת הזו ברווחה רגשית ככל שניתן.
היסטוריה משפחתית לגבי בעיות בריאות במשפחה
היסטוריה מיילדותית בהתייחס למספר ההריונות, כולל הפלות, מהלך ההריון, לידות, אופן הלידות וחווית הלידה ובריאות הילדים.
בדיקות מעבדה, דם ושתן
התייחסות לבדיקות הראשוניות שעשית בהריון הנוכחי והדרכה בהתאם:
בדיקות דם: ספירת דם, משק ברזל, נוגדנים לוירוסים וחיידקים ספציפיים שיכולים להוות סיכון לעובר, סוג דם, רמת סוכר בדם ובדיקות נוספות בהתאם לצורך.
בדיקות שתן: שתן לכללית ותרבית
במידה ונמצא אצלך סוג דם שהוא RH שלילי - חשוב לדעת שלאורך ההריון תחזרי על בדיקת רמת נוגדנים לגורם ה- RH (בדיקת קומבס בלתי ישיר) ובשבוע 28 תקבלי חיסון אנטי D וכן במקרה של ביצוע דיקור מי שפיר ובמצב של דימום או חבלה.
סקירת הבדיקות שתצטרכי לעשות במהלך ההריון
הבדיקות שתצטרכי לעשות בהתאם לגיל ההריון עפי הנחיות משרד הבריאות. הסבר על מטרת הבדיקה ומתי יש לבצע אותה (לקריאת המסמך של משרד הבריאות).
החל מהמפגש הראשון, בכל מפגש ימדד לחץ הדם, דופק, המשקל שלך ותתבצע בדיקת שתן להערכה כללית ("סטיק").
הדרכה באילו מצבים מומלץ לפנות לייעוץ רפואי
מעבר למעקב ולליווי השגרתיים יש מצבים שאם הם מתרחשים כדאי לפנות לייעוץ רפואי ולהבדק:
בתחילת ההריון - עלייך לפנות לבדיקה במצבים הבאים: דימום, כאב בטן חריג, כאב ראש חריג, כאב או צריבה במתן שתן, הקאות, שלשולים, חום או חבלה.
במחצית השניה להריון - עלייך לפנות במצבים הבאים: דימום, ירידת מים, התכווצויות, כאבי ראש, טשטוש ראיה, חבלה, הקאות, שלשולים, חום או חבלה. **כדאי לבדוק בקופה מהם השירותים העומדים לרשותך במקרים דחופים.
לקריאה בהרחבה על המצבים בהם יש לפנות לייעוץ רפואי בהריון
יחסי מין בהריון
יש נשים וגם גברים שנרתעים מלקיים יחסי מין בהריון שמא תהיה פגיעה בעובר. חשוב לדעת שאיבר המין הגברי אינו יכול לפגוע בעובר שנמצא במקום מוגן ובטוח. כך שמההיבט הזה מותר לקיים יחסי מין לאורך כל ההריון למעט אם ניתנה הנחייה מפורשת שיש להמנע מבחינה רפואית. יחד םע זאת בכל מקרה של דימום מומלץ לפנות לבדיקה רפואית .
הרבה נשים סובלות בתחילת ההריון מעייפות וחוסר אנרגיה וזה כשלעצמו יכול לפגוע בחשק המיני. חשוב לדעת שזו תופעה נורמלית שבדרך כלל חולפת בטרימסטר השני. ועד אז לדבר עם בן הזוג על מה שאת מרגישה ועל מה שהוא מרגישה, לתמוך אחד בשני ולהביע חיבה ולייצר אינטימיות בדרכים אחרות.
השינויים הרגשיים בהריון
ההורמונים בהריון אחראיים על מרבית השינויים הפיזיולוגיים וגם הרגשיים. חשוב לדעת את זה ולהבין שחלק בשליטתך וחלק פחות. מה שכן בשליטתך, זה איך את מגיבה לזה ויכולת הקבלה וההכלה של ה'מצב'. הרבה נשים בתחילת ההריון, מתמודדות עם תנודתיות במצב הרוח, עליות וירידות, רגישות יתר, נטייה לבכי (שאינן מכירות), קוצר רוח, חוסר סבלנות וכפי שכבר צויין כאן, עייפות וחוסר אנרגיה שהם כשלעצמם משפיעים על מצב הרוח. בטרימסטר השני ישנה התמתנו מסויימת ולקראת הלידה שוב רגישות גבוהה יותר. אל תישארי לבד עם התחושות שתפי, את המיילדת, האחות או הרופא שמלווים אותך בהריון, קבלי תמיכה ובמידת הצורך עזרה נוספת רגשית מגורמים המומחים בבריאות הנפש של האישה. תמיכה רגשית מתאימה, זיהוי בזמן של מצוקה רגשית ומתן טיפול מתאים הם משמעותיים מאוד לבריאות הנפשית שלך ומשפיעים במידה רבה על כל המשפחה ובכלל זה גם על הקשר עם ההתינוק שיוולד.
הרבה פעמים בגלל תחושת בושה ואי נוחות נשים לא משתפות בקשיים איתן הן מתמודדות. זה משאיר אותך מאוד לבד... זה לא חייב להיות ככה. הרבה נשים מתמודדות עם אתגרים רגשיים סביב הריון ולידה, יש מה לעשות ואפשר להקל עלייך מאוד. אל תמנעי מעצמך קבלת עזרה וטיפול רגשי במידת הצורך.
תחושת תנועות עובר
אי וודאות הוא אחד הדברים הקשים להתמודדות בהריון ובמיוחד בתחילת ההריון שבן בדיקת אולטרסאונד אחת לשניה את לא ממש יודעת מה שלום העובר. ברגע שמתחלים להרגיש תנועות עובר יש קצת יותר וודאות. בהריון ראשון נשים מספרות שמתחילות להרגיש תנועות סביב שבוע 20-22 ובהריונות חוזרים קצת יותר מוקדם.
שימוש זהיר בתרופותזהירות בנטילת תרופות
- בכל שאלה לגבי בטיחות שימוש בתרופה בהריון (וגם בהנקה) ניתן לפנות:
- שירות היריופון בבי"ח "שמיר" 08-9799309 לאתר בית החולים שמיר לחצי כאן.
- מרכז יעוץ משרד הבריאות 02-5082825 לחצי כאן
אורח חיים בריא מותאם להריון
ההדרכה לאורח חיים בריא בהריון, תופסת חלק נכבד מהמפגשים לאורך ההריון. אפשר להתייחס להריון כ"מקפצה" לאורח חיים בריא שניתן לאמץ גם להמשך החיים אך בהריון יש מספר דגשים שנובעים מהמצב הייחודי בו את נמצאת.
מה כוללת ההדרכה לאורח חיים בריא?
להמנע מעישון סיגריות וחשיפה לעישון
מעבר לסיכון הבריאותי שקיים בעישון סיגריות שכולנו מכירים, בהריון קיים גם סיכון לעובר. קיים קשר בין עישון בהריון לבין משקל לידה נמוך יותר של תינוקות לאימהות מעשנות לבין כאלה שאינן מעשנות. גם חשיפה לעישון פסיבי יש לה השפעה. ובהמשך כשהתינוק נולד, חשוב לדעת שעישון בסביבת התינוק מגביר את הסיכון ל'מוות בעריסה' וזו סיבה טובה נוספת לגמילה מעישון בכל שלב.
להמנע משתיית אלכוהול
לא הוגדרה כמות אלכוהול שהיא בטוחה לשתייה במהלך ההיריון וגם לא תקופה בהריון שהיא פחות רגישה לפגיעה ולכן מומלץ להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול מתחילת ההיריון ועד סופו. תקופת זמן משמעותית נוספת בה מומלץ להמנע משתיית אלכוהול היא בתקופה בה מתכננים להכנס להריון מכיון שלא תמיד ברור בדיוק מתי החל ההריון. אלכהול פוגע במערכת העצבים שמתפתחת בשלבים הראשונים.
הגנה מפני מחלות וזיהומים
בהריון המערכת החיסונית "מורידה טון" זה מה שמאפשר את השמירה של העובר שזה כמובן מבורך. יחד עם זאת מצב זה עלול לחשוף אותך, ליותר לזיהומים ולכן יש לתת תשומת לב יתרה למספר תחומים:
- להקפיד על היגיינת ידיים: אחרי כל ביקור בשירותים ולפני כל מגע במזון.
- להמנע ממגע עם אנשים חולים וילדים חולים (להמנע מלנשק על הפנים ולטפל בהפרשות)
- להקפיד על בטיחות מזון -למאמר עם המידע המלא לחצי כאן
- להמנע מטיפול בחול והפרשות של חתולים בגלל שצואת חתולים עלולה להיות נגועה בוירוס
הטוקסופלזמה שהדבקה בו בהריון יכולה לגרום לנזק לעובר.
- המלצה בחורף להתחסן לשפעת
תזונה מאוזנת
בהריון הצרכים התזונתיים עולים כדי לספק בנוסף לצרכים הרגילים, את דרישות העובר וההריון ולכן, ההמלצה היא להקפיד על ארוחות קטנות לעיתים קרובות (כל 2-3 שעות) שכוללות את רכיבי התזונה השונים (חלבונים, שומנים, פחמימות ומינרלים) ולהקפיד על שתייה מרובה של 2.5-3 ליטר ביממה. מומלץ להמנע ממתקים, כולל חטיפים ומשתייה מתוקה! בנוסף, כדי למלא את הדרישות המוגברות, חשוב ליטול ויטמינים החיוניים להריון.
היגיינת הפה והשיניים
בהשפעת ההורמונים של ההריון, יש נסיגה של חניכיים בהריון ולכן יותר נטייה לדלקות בחניכיים. מסיבה זו חשוב להקפיד על שמירה יום יומית של היגיינת הפה והשיניים באמצעות צחצוח ושימוש בחוט דנטלי וקיסמים ולבקר פעמיים בהריון אצל שיננית.
פעילות גופנית
מומלץ לכל אשה בהריון לבצע פעילות גופנית, למעט נשים שיש להן סיבה רפואית להמנע בשל מצב בריאותי כלשהו הקשור לאם או לעובר. ההמלצה נכונה לנשים שהתאמנו לפני ההריון וגם כאלה שלא.
ההמלצה היא לבצע 150 דקות בשבוע של פעילות אירובית מתונה מפוזרת על פני השבוע.
כל המידע במאמר בנושא כאן.
שינה ומנוחה
בשבועות הראשונים להריון, ייתכן ותרגישי עייפות רבה וחוסר אנרגיה. זהו מצב טבעי הנובע מהשינויים ההורמונליים של תחילת ההריון. במידת האפשר הפחיתי פעילות ואפשרי לעצמך מנוחה. בהמשך, תחושת החיוניות חוזרת ותרגישי עם יותר כוחות. לאורך כל ההריון מומלצת שנת לילה של 7-9 שעות.
מה כוללים המפגשים לאורך ההריון?
בכל מפגש נתייחס למכלול הנושאים שקשורים למצבך הפיזי והרגשי, למצב העובר וכמובן שזה המקום לשתף באתגרים שאיתם את מתמודדת ולקבל תשובות לשאלות שמעסיקות אותך:
התייחסות למצבך הפיזי – שינויים פיזיולוגיים בהתאם לגיל ההריון.
התייחסות למצב הרוח ולשינויים רגשיים שאת חווה לאורך הדרך.
דגשים לגבי תזונה נאותה
הדרכהלחשיבות פעילות גופנית מותאמת בכל שלב בהריון
זיהוי קשיים, צרכים ומתן מענה בהתאם
בין הנורמלי לפתולוגי:
התייחסות לתוצאות בדיקות ומשמעותן
הפניה לבדיקות נוספות לפי צורך
הפניה לבדיקות הבאות לפי גיל ההריון
זיהוי התפתחות היריון בסיכון גבוה והפניה לגורם המתאים
ייעוץ והפניה לגורמי מקצוע נוספים כמו: רופא או רפואת נשים, פיזיו רצפת אגן, דיאטנית, גורמים בבריאות הנפש - עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה או פסיכיאטריה.
הדרכה לגבי מצבים בהם יש לפנות לייעוץ רפואי
כשההריון מתקדם המפגשים כוללים
שיחה על האפשרויות להכנה ללידה והכנה להנקה
הדרכה איך להערך לקראת הלידה ולאחריה.
מהלך לאחר הלידה - ההחלמה וההתאוששות הפיזית והרגשית: דיכאון לאחר לידה, קשיי הסתגלות.
דגשים לקראת ההנקה
הדרכה לטיפול הראשוני בתינוק
חשוב לדעת שיש הבדלים בין קופות החולים באפשרויות מעקב ההריון. יש המציעות מפגשים ארוכים יותר בתחילת ההריון ובטרימסטר השלישי בהריון הראשון בלבד, והמעקבים האחרים הם קצרים יותר, ויש קופות שמציעות מעקב צמוד בכל הריון. מעקב ההריון בקופת חולים יכול להתבצע על אחות או מיילדת.
יש היום אפשרות לליווי הריון גם במסגרת פרטית על ידי מיילדות – שכולל מעקב עם התייחסות לכל התכנים הרלוונטיים בהיבט הפיזי והרגשי. ליווי כזה נותן לך מעטפת מלאה וליווי רציף מתחילת ההריון ועד לאחר הלידה על ידי מיילדת שמכירה את תהליך הלידה וגם את מה שתפגשי בחדר הלידה.
בכל אפשרות תבחרי מה שחשוב הוא: מעקב וליווי הריון לאורך כל ההריון ובכל הריון❣️
לכל שאלה אני כאן💜
מעוניינת לדעת מה האפשרויות לליווי הריון אצלי?
אני זמינה עבורך גם כאן 052-4266969
תודה על מאמר מקיף ועושה סדר
מידע חשוב ומאורגן דיתה, תודה :)