דכדוך, דיכאון אחרי לידה ומתי זה צריך להדליק נורה אדומה
אחרי הלידה, הרבה נשים הן כמו ברכבת הרים – אבל רגשית.
חלק מהן אפילו, שואלות את עצמן: "מה קורה לי?" "האם אני משתגעת?"
חשוב לדעת שהרבה נשים חוות מצוקה רגשית אחרי הלידה ואחת מהן היא דיכאון לאחר לידה. יש סימנים שמאפיינים את התופעה כמו עצבות, תחושת בדידות, הפרעות שינה הפרעות תיאבון ועוד. אצל כל אשה הדיכאון יתבטא בדרך אחרת. יש נשים שיטפלו בתינוק במסירות אבל, ברגע שהוא ישן מצב הרוח הפסימי משתלט. יש נשים שלא יתענינו בתינוק וגם לא ירצו לטפל בו בכלל.
הרגשות הללו גורמים לסבל וכאב רב לאמא ולכל הסביבה ומשפיעות גם על הקשר עם התינוק וכלן חשוב לזהות ולטפל בהקדם האפשרי.
לא כל מצב רוח רע הוא דיכאון אחרי הלידה - איך מבחינים?
רוב הנשים חוות שינויים דרמטיים במצבי הרוח ודכדוך בימים הראשונים שלאחר הלידה. רגע אחד הן שמחות ורגע אחד הן בוכות ללא סיבה ברורה. גורמים לכך השינויים ההורמונליים המתרחשים בעקבות הלידה, יחד עם העייפות שמתחילה להצטבר ומגיעים לשיא בדרך כלל, סביב היום השלישי עד השביעי לאחריה.
זה קורה בדרך כלל ביום השחרור מבית החולים, או ביום הראשון בבית. פתאום עולה "משום מקום" סערת רגשות. תגובה עוצמתית שאינה תואמת את הארוע, והדמעות זולגות מעצמן. כעבור מספר רגעים יש רגיעה.
תופעה זו נקראת דכדוך אחרי לידה או בייבי בלוז. היא מתרחשת אצל כ- 80% מהנשים ולרוב חולפת מעצמה תוך מספר ימים עד שבועיים.
מהם הסימנים שמאפיינים דכדוך לאחר לידה?
הסימנים העיקריים הם:
תנודות במצב הרוח
התפרצויות בכי
תחושות כמו: עצבנות כעס, דכדוך וגם חרדה.
הדבר המשמעותי, שמסמן שזו תגובה נורמלית אחרי הלידה זה, שיחד עם הסערה הרגשית את פעילה, מטפלת בעצמך. הדאגות לתינוק או לתינוקת אחרי לידה הן כל כך טבעיות, אבל יחד עם זאת יש אופטימיות ושמחה לקראתו.
דכדוך אחרי לידה - מה יכול לעזור?
הדבר החשוב ביותר זו המודעות של הסביבה ובן או בת הזוג וההבנה שזו תגובה נורמלית לארוע העוצמתי של לידה והולדת התינוק או התינוקת החדשים.
איך אפשר לעזור?
תמיכה של בן.בת הזוג והמשפחה
לגלות הבנה
לעודד ובעיקר להכיל את התחושות, התגובות וההתנהגות
להשלים שעות שינה ומנוחה
לאכול ארוחות מזינות וטעימות
לקחת 'זמן לעצמך' להתאווררות ומילוי מצברים: מקלחת בנחת, לרדת עם הכלב, לשוחח עם חברה טובה.
מתי נדלקת נורה אדומה? אולי מדובר על דיכאון לאחר לידה?
מהם הסימנים המדאיגים?
מצב רוח ירוד ועצבות שנמשכים יותר משבועיים
הפרעות בשינה (גם כשיש מי שנמצא עם התינוק)
הפרעות בתיאבון
חוסר עניין וחוסר הנאה גם מהתינוק
חוסר אנרגיה ועייפות רבה
מחשבות אובדניות
אם מופיעים הסימנים הללו או חלקם מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לייעוץ עם גורם מקצועי בתחום בריאות הנפש של האשה כדי לאבחן ולקבל טיפול מתאים.
דיכאון אחרי לידה - כמה נפוצה התופעה?
דיכאון לאחר לידה מופיע אצל 10-15% מהאמהות. זהו הנתון הרשמי... בפועל כנראה יש יותר. דיכאון לאחר לידה יכול להופיע עד שנה לאחר הלידה אך בדרך כלל הוא מופיע במהלך החודשיים הראשונים אחרי הלידה.
דיכאון בהיריון ודיכאון אחרי לידה יכול להופיע אצל כל אישה הרה ואישה לאחר לידה. הדיכאון יכול להופיע לראשונה בהיריון או לאחר לידה. זו יכולה להיות לידה ראשונה או חוזרת, גם אם האישה לא סבלה מעולם מהפרעה נפשית כלשהי.
שכחיות התופעה של דיכאון בהריון היא 8-12% ונשים אלו בסיכון גבוה יותר לפתח גם דיכאון לאחר הלידה.
בני זוג, בני משפחה וחברים הם לעיתים הראשונים לזהות את השינויים בהתנהגות. לכן חשוב שיכירו את הסימנים, יידעו לתמוך, לסייע ולכוון לקבלת עזרה מקצועית.
דיכאון סביב הלידה משפיע לא רק על האשה אלא על כל הסובבים אותה וגם על התינוק. הבשורה הטובה היא: יש מה לעשות: טיפול המשלב תרופות ושיחה הוא יעיל מאוד וחשוב לא להישאר עם הקושי לבד.
אני זמינה בשבילכם גם כאן 052-4266969
**במקרים דחופים מומלץ לפנות למרפאות בריאות הנפש שלהאשה בבתי החולים ובקופות החולים או למיון בבית חולים כללי או פסיכיאטרי.
Comments