top of page
תמונת הסופר/תדיתה גולן הדרי מיילדת ומטפלת רגשית

טיפים לאבות שבדרך

להיות הורה חדש זה מהנה ומלחיץ כאחד.

כשאתה הופך לאבא, גם מערכת היחסים שלך עם בת הזוג שלך משתנה, כדי לכלול עוד חבר לתוך יחידת המשפחה שלך. השינויים הללו דורשים שיתוף והבנה בין בני זוג.


מתי אתם הופכים להיות הורים? מתי אתה הופך להיות אבא? ואיך אתה שותף לחוויית ההריון של האשה שלך כאשר זו הבטן שלה שגדלה ?


יש הרבה דברים שתוכל לעשות כדי לתמוך בבת הזוג שלך בזמן הזה. אבות הם חלק אינטגרלי מחיי התינוק, גם לפני שהוא נולד. בניית השותפות ההורית מתחילה כבר בהריון.

אחת המטרות של האבות שבדרך היא - לשמור על נוכחות מרגיעה בזמן שהילד שלכם מתפתח ברחם.


היקשרות לתינוק שטרם נולד: קשר פירושו ליצור איחוד בין שני דברים. אחת הדדרכים ליצור קשר היא על ידי מגע. סביב שבוע 25 גם אתה תוכל לחוש את תנועות העובר ברחם כאשר תניח יד על הבטן של אמא. דרך נעימה ואפילו משעשעת ליצור קשר היא, להגיב לבעיטות של העובר ע"י תיפוף עם האצבעות באזור הבעיטות. מומחים אומרים, שזה יכול לעזור ללמד את הילד את המושג של גירוי ותגובה. דרך נוספת לקשר היא לדבר עם התינוק שטרם נולד ובדרך זו ללמד אותו או אותה להכיר את קולך.


הבט ולמד: אף פעם לא מאוחר להתחיל ללמוד על התפתחות ההריון והתינוק שטרם נולד. כדאי להתחיל כמה שיותר מוקדם, כי הרבה שינויים ביולוגיים חיוניים מתרחשים בחודשים הראשונים. אפשר לקרוא ספרים על הריון ולידה, לגלוש באינטרנט או לצפות בסרטים בנושא. המעורבות של האבא בזמן ההריון והלידה מחזקת את הקשר בין התינוק לאבא ובהמשך משפיעה גם על התפתחות התינוק.

הצטרף לבת הזוג לבדיקות: הנוכחות שלך בזמן ביקורי המעקב והבדיקות השונות חשובה מאד. כשאתה מלווה את בת הזוג שלך, אתה מפגין נוכחות ושותפות ומראה לה שהבריאות שלה והמצב הרגשי שלה חשובים לך. זו הזדמנות ללמוד יחד דברים מרגשים על התפתחות התינוק שלך. דרך הנוכחות שלך בבדיקות ובמעקבים, אתה למעשה שותף לגדילת התינוק. כך גם אתה תכיר את הצוות הרפואי ואת הסביבה שבה היא מקבלת טיפול זה הופך את התהליך מוכר יותר וגם וזה יכול לעזור לך לקבל מענה לשאלות.


עזרה פיזית ותמיכה רגשית: להרבה נשים קשה לבקש עזרה גם כשהן עייפות יותר בתחילת ההריון או כשהבטן מכבידה כשההריון מתקדם. שים לב ותהיה ערני לצרכים המשתנים. קח יוזמה ותהיה פעיל יותר במטלות הבית כמו קניות וניקיונות ותאפשר לה לנוח ככל האפשר יותר. הורמוני ההריון יכולים לגרום לעייפות ולשינויים תכופים במצב הרוח. זוהי תופעה נורמלית של ההריון, ההבנה והתמיכה שלך משמעותיים מאד. כשהיא נחה, עזור לה עם כריות ותציע עיסוי או כל מגע מרגיע אחר. כדי להפחית בצקות ברגליים, שהן תופעה שכיחה בסוף ההריון, תוכל לעזור למצוא תנוחה נוחה ולהציע עיסוי בכפות הרגליים והקרסוליים. אם אתה מעשן, זה הזמן להפסיק. אפשר לבלות זמן יחד בפעילות גופנית או הליכות משותפות.


התכוננו יחד לקראת הגעת התינוק: הראה את התעניינות ואכפתיות ע"י כך שתדברו ביניכם על התוכניות לעתיד ועל התינוק התינוק והפיכתכם למשפחה. תהייה שותף בכל ההחלטות לגבי התינוק כולל עיצוב חדר התינוק, קניות של הציוד לתינוק, ביגוד וריהוט.

בת הזוג עוברת שינויים גדולים, פיזיים ורגשיים - וגם אתה. שתף אותה בהרגשתך, על השינויים שאתה רואה בה, ועל משמעות התינוק עבורך ואיך אתה רואה את תפקידך כאבא.


שמור על יחסים אינטימיים ואוהבים: במהלך ההריון גוף האשה משתנה במהירות ובהתאם, מצב הרוח ודימוי הגוף. עודד אותה ותאמר לה שהיא יפה ואהובה. פנק אותה בדברים שאתה יודע שהיא אוהבת. יכול להיות שבגלל השינויים הפיזיים ובמצב הרוח –ישתנה גם יחסה למין. יחסי מין בזמן הריון – מותרים ואינם גורמים לסיכון כלשהו להריון או לתינוק. אם יחסי מין גורמים להרגשה לא נוחה – חבק ונשק, תן לה עיסוי עדין. יש דרכים רבות לאינטימיות וחיבה.


טפל בעצמך: גם אתה נמצא תחת לחץ. להיות רגיש, עדין, נחמד ומבין, מפרנס ומאהב - זה מאתגר. תוסיף לכך את תפקיד האבהות העומד לבוא – הכל יחד יכול להיות מאד מלחיץ. בדרך כלל גברים לא זוכים להתייחסות מיוחדת בתקופת ההריון. אמנם אתה לא עובר שינוי פיזי כמו האשה אבל ההריון משפיע גם עליך. . הסטטיסטיקה מראה שכ- 25% מאבות חווים בעיות במערכת העיכול. תלונות נוספות קשורות לכאבי שיניים, כאבי ראש תכופים וכאבי גב על רקע של פחד, דאגה, חרדה של להיות אבא – ועלייה בדרישות כלפי הזמן והאנרגיה שלך. אל תשכח לתת גם לעצמך מנוחה! להיות אבא- זהו אתגר. השותפות ההורית מתחילה כבר בהריון. המעורבות הפעילה שלך, יחד עם בת הזוג לאורך הדרך של ההריון ובלידה, היא חלק משמעותי בבניית הבסיס להורות שלכם ובכך אתה עוזר לתת לתינוק שלך התחלה טובה לחיים.


ומה במהלך הלידה? מה התפקיד שלך?

סבלנות: תהליך הלידה אמנם מתרחש בגוף של האשה אך כמי שמלווה אותה ותומך בה חשוב לדעת שיש פה מאמץ רגשי ומנטלי משמעותי גם עבורך. לא פשוט לראות את מי שאתה אוהב בכאב ואי נוחות. תהליך הצירים והלידה בד"כ ארוך, ולכן חשוב שתהיה סבלנות ונכונות להמתין.


לדבר על הלידה: לפני שמגיעים לבית החולים. אם זו הלידה הראשונה - דברו אחד עם השני על התגובות האפשריות שלך לכאב. לתת אמון במישהו – הופך אותו למיוחד עבורך. תשאלו אחד את השניה איך אתם מרגישים לגבי הלידה – מה הציפיות? איך אתם רואים את התהליך? מה חשוב לכם? מה מדאיג כל אחד מכם? ההכנה הרגשית הזו מאוד תעזור לכם להבין אחד את השניה כשהלידה תגיע.


הכר את הציפיות שלה: כדאי לשוחח עם בת הזוג על הציפיות שלה ושלך לגבי יום הלידה. זה קריטי לדעת מה היא רוצה ולמה היא מצפה לפני שתגיעו לבית החולים. האם היא רוצה להשתמש בטכניקות נשימה? מי היא רוצה שיהיה לידה? האם היא רוצה שרק אתה תהיה לידה כל הזמן? רצוי להעלות את הדברים על הכתב בתוכנית לידה שעוזרת לעשות סדר. כמובן כשהצירים בעיצומם – ההחלטות יכולות להשתנות. וגם זה בסדר. בזמן הצירים, אשתך תדע מה הכי נכון עבורה וייתכן שתשנה את הבחירות שלה לגבי הלידה.


שוחח איתה על רצונותיה לגבי שיכוך כאבים – לפני הלידה: לידה טבעית זו עבודה קשה. היא תזדקק לתמיכה ולעידוד כל הדרך. תלמדו יחד דרכים להקלת ההתמודדות עם הכאב והעזרו גם בצוות המטפל. יחד עם זאת חשוב לשים לב לצרכים ורצונות המשתנים ואם הלידה ממושכת וכואבת, לעיתים צריך לשנות את התוכניות. דבר עם בת זוגך לגבי סימן שכאשר היא מסמנת אותו זה אומר שהיא רוצה תרופה לשיכוך כאבים. בכל מקרה חשוב לתמוך בה ובכל החלטה שלה לאורך הדרך.


היה גמיש ומבין: בת הזוג שלך תהיה כל-כך ממוקדת בזמן הצירים, שלא תמיד היא תרצה או תצטרך אותך לידה ובכל מקרה לא תהיה פנויה לשיחה. לעיתים היא אפילו יכולה להתעלם ממך או להתרגז עליך או על אחרים בחדר. חשוב לדעת את זה מראש ולא להעלב או לכעוס אלא לתת לה את המרחב הבטוח שהיא צריכה על מנת להתרכז בלידה. יותר מזה, אמץ לך את תפקיד "שר החוץ" או "שומר המערה" נהל את התקשורת עם הצוות המטפל או המשפחה ואפשר לה להרגיש בטוחה ומוגנת ולהתכנס פנימה.


הנוכחות שלך לאורך הדרך חשובה לה מאד: לידת התינוק שלכם הוא אחד הרגעים הכי מרגשים שקיימים ואתה תהיה שם בכל השלבים. הדבר החשוב ביותר שאתה יכול לעשות הוא להיות שם, בנוכחות אוהבת, להיות קשוב למה שהיא צריכה וגם ליהנות בזמן הזה. מילות עידוד שלך הם כלי מאד חיוני שנותן הרבה כוח! גם מילות אהבה. וזה גם הופך אותך ליעיל ומעורב! שתהיה לידה בריאה ומעצימה!

ולכל שאלה או תמיכה

אני זמינה בשבילך גם כאן 052-4266969





Comments


יש לך שאלות והתלבטויות על הלידה המתקרבת?

נעים מאד, שמי דיתה גולן הדרי ואני אחות ומיילדת מוסמכת, יועצת הנקה ופסיכותרפיסטית CBT.

מזה 30 שנה אני עוסקת באהבה גדולה בליווי נשים בהריון, במהלך ולאחר הלידה.

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page